Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Linköpingspolisens kroppsvisitationer – JO konstaterar brister

Publicerad

Justitieombudsmannen, JO, har granskat hur polisen i Linköping använder sig av rätten att genomföra kroppsvisitationer. JO konstaterar att vissa ingripanden mot en ung man inte har dokumenterats. Insatser har även motiverats med ”en känsla” av att den misstänkte burit vapen.

En av orsakerna till JO:s granskning är att Åsa Nyberg Botshindas son vid upprepade tillfällen kontrollerats och kroppsvisiterats av Linköpingspolisen. Enligt henne för att sonen inte ser svensk ut. Hennes bror är advokat och gjorde en JO-anmälan i april.

Polisens motiv

JO har gjort en inspektion av 150 ärenden för att undersöka polisens visitationer i förhållande till polislagen och rättegångsbalken. Polisens motiv till kontrollerna är bland annat de gängrelaterade mord och mordförsök som under senare år drabbat Linköping.

Enligt polislagen får de genomföra kroppsvisitation samt husrannsakan i fordon när det kan antas att vapen eller annat farligt föremål kan hittas. Det ska finnas en konkret omständighet som ger stöd för åtgärden.

Gått på känsla

JO har i sin granskning av polisens dokumentation funnit brister. Vid några tillfällen har ingripanden gjorts då det endast funnits en ”känsla av att” den visiterade personen burit på vapen.

De visitationer som gjorts med stöd av rättegångsbalken har, enligt JO, haft en större träffsäkerhet. Här har samtliga beslut dokumenterats och polisen har vid många tillfällen funnit narkotika på personen.

Samlad granskning 2023

JO skriver i protokollet att det inte finns underlag att göra några uttalanden gällande visitationerna av mannen som är aktuell i detta fall. JO utesluter dock inte att flera ingripanden inte har dokumenterats på korrekt sätt.

Ytterligare inspektioner ska ske och när den samlade granskningen är färdig, sommaren 2023, ska JO uttala sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet