Joel tävlar i Funktionell Fitness-VM i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 26–28 november avgörs VM i Funktionell Fitness i Stadium Arena i Norrköping.

En av de tävlande är Joel Bergander Lundblad från Linköping.

– Intresset för den här träningsformen startade för mig 2011 när jag skulle träna inför fystester till ett officersprogram. Då insåg jag snabbt hur roligt och effektivt det var, säger Joel Bergander Lundblad.

Intresset för Funktionell Fitness har ökar kraftigt under åren och till VM i Norrköping kommer 180 deltagare från 25 länder.  

Norrköping

– Jag tror det har och göra med att träningsformen är så pass lättillgänglig. Du kan gå till vilket gym som helst och utföra övningar med enkel utrustning, och det går också att anpassa för alla, säger han.

Med ett SM-guld från 2019 och ett silver från 2021 i bagaget så ser han fram emot helgens VM-tävlingar.

– Jag kommer medverka i alla individuella grenar och det ska bli superroligt att tävla hemma i Sverige. Men det kommer bli tufft, alla är så extremt duktiga när det väl gäller, säger han.

VAD ÄR FUNKTIONELL FITNESS?

– Funktionell Fitness (FF) är en idrott som främjar hälsa och välmående anpassat för alla åldrar och fysiska nivåer.

– Det handlar dels om att träna styrka i rörelser snarare än i specifika muskler och dels om att genom en och samma övning träna styrka, rörlighet, balans och koordination.

– En stor del av sporten kan utföras med den egna kroppen, vilket gör att utrustningskraven minimeras.

Källa: Svenska Förbundet för Funktionell Fitness (Swe3F)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet