Johan Fällström blev helt förlamad efter covid-19 men nu kämpar han sig långsamt tillbaka. Trappor är fortfarande en utmaning i nivå med elitidrott, säger han. I videon kan du höra mer om hans kamp för att komma tillbaka. Fysioterapeuten Marina Byström Odhe stöttar och coachar. Foto: Tina Enström, SVT

Johan vaknade efter sju veckor – delvis förlamad

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 gjorde Johan Fällström från Linköping helt förlamad och nu kämpar han sig gradvis tillbaka.

– Min äldsta dotter gifter sig nästa sommar. Då ska jag dansa vals med henne.

Johan Fällström skulle bara vila lite på soffan. När han vaknade igen hade det gått nästan två månader.

– Jag frågade vårdpersonalen hur långt det var kvar till påsk. Då skruvade de lite på sig och sa sedan att jag hade sovit över påsken. Det var vårvinter när jag gick och lade mig men när jag kom till sans och tittade ut så var det grönt. Det var en väldigt konstig känsla.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland
”Mitt viktigaste mål är att dansa vals med min älsta dotter när hon gifter sig nästa år. Och så har jag ett annat viktigt mål som jag kanske klarar redan i höst.” I videon berättar Johan Fällström om känslan när han vaknade upp och insåg att han sovit i nästan två månader efter covid-19. Foto: Tina Enström, SVT

Att gå i trappor är fortfarande en kamp i nivå med elitidrott och Johan kämpar nu för att kunna dela lite mer på hushållssysslorna där hemma.

– Jag har kommit så långt att jag kan packa i och ur diskmaskinen och det är ett steg i rätt riktning, men det tog en timme första gången.

Han har också satt upp två viktiga mål som han tränar inför. Se mer om det i videon här ovanför.

Varje steg är en seger och idag klarade Johan Fällström från Linköping trapporna på rehabiliteringsmedicinska klinikens terrass med stöd av fysioterapeuten Marina Byström Odhe. Covid-19 drabbade Johan hårt och i videon kan du höra honom berätta om de två viktiga mål som han tränar för att uppnå. Foto: Tina Enström, SVT

Läs mer om vad långsiktig rehabilitering betyder för Johan och andra som har drabbats hårt av covid-19 i artiklarna här intill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet