Johanna Karlsson och Saga Helin hyllas som hjältar av polisen. Foto: SVT/Jenny Widell

Johanna och Saga stoppade våldtäkt – fick medalj av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Karlsson och Saga Helin som ingrep vid en överfallsvåldtäkt i Norrköping fick tidigare i år Stöldskyddsföreningens civilkuragepris för sin insats. Nu har de också fått en medalj av polisen.

Det var under en natt i november 2018 som en man var på väg att våldta en kvinna på en kyrkogård i Norrköping. De två unga kvinnorna såg övergreppet och lyckades stoppa gärningsmannen. De deltog också som vittnen i rättegången som följde.

Våldtäktsmannen dömdes i Norrköpings tingsrätt till 1,5 års fängelse och utvisning i fem år, samt att även betala skadestånd till kvinnan.

Norrköping

”Tusen tack för era insatser”

Johanna Karlsson och Saga Helins agerande har tidigare hyllats av polisen, men idag fick de ett verkligt kvitto på myndighetens uppskattning när de fick ta emot polisens medborgarmedalj i silvervalör.

”Tusen tack för era insatser och vi önskar er all lycka i framtiden!”, skriver polisen i Norrköping på sin facebooksida.

I videoklippet här ovanför berättar Saga och Johanna mer om vad som hände den där natten i november.

Fakta: Polisens medborgarmedalj

  • Instiftades 2017.
  • Finns i två valörer – guld och silver.
  • Silver: Om en privatperson visat särskild rådighet vid ett ingripande eller genom att avvärja fara för liv, hälsa eller värdefull egendom.
  • Guld: Om en privatperson visat synnerlig rådighet vid ett ingripande eller genom att avvärja fara för liv, hälsa eller värdefull egendom.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet