Överläkaren Jonas Werner från Norrköping är en av två som arbetar som läkare åt fotbollslandslaget Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Han är svenska fotbollslandslagets nya läkare

Uppdaterad
Publicerad

Som fotbollsintresserad har Norrköpingsbon Jonas Werner, överläkare i ortopedi fått drömyrket – läkare för Sveriges fotbollslandslag.

Han har ett stort idrottsmedicinskt intresse och har arbetat inom området i 15 år. Dels som turneringsläkare för Swedish Open och Stockholm Open i tennis och med fotboll och basket i Norrköping. Nu är han en av två läkare för fotbollslandslaget.

Varför har du fått det här jobbet?

Norrköping

– Jag hoppas att de har tyckt att jag kan bidra med någonting och att det är därför jag är där och hjälper till nu, säger Jonas Werner, som fick frågan redan i vintras.

– Tanken var att jag skulle följt med på EM nu i sommras, som blev inställt på grund av pandemin.

Vad kommer du arbeta med i huvudsak?

– Mitt huvudsakliga intresseområde rör skador i benen. Jag har ett intresse för ljumskskador i botten, så det kan jag säkert ha nytta av i det här sammanhanget också. Men annars så är det vanliga idrottsmedicinska skador, de här spelarna skiljer sig inte jättemycket från andra idrottare. Det är mycket muskelskador, överbelastningsbesvär och så vidare, säger Jonas Werner.

Kommer du åka med på alla matcher framöver?

– Som det ser ut nu så kommer jag att hjälpa till under hösten med de samlingar som är kvar. Det innebär ju då reser till Kroatien, Frankrike, Portugal för att spela Nations league landskamper. Det är så långt jag vet just nu, säger Jonas Werner.

Jonas Werner är en del av kvartetten från Norrköping; Dale Reese, idrottsmedicinsk koordinator, Mats Elfvendahl som är målvaktstränare och Daniel Ekvall som är fotbollspsykologisk rådgivare. I teamet finns även sjukgymnast, naprapat och sports performance.

– Jag kommer till ett redan mycket kompetent medicinskt team som har varit en del av framgångarna som landslaget har haft de senaste åren.

”Det bästa jobbet”

– För ortopedin och idrottsmedicinen i Östergötland så är detta en fjäder i hatten och för mig känns det jätteroligt. ”Janne” brukar säga att han har världens bästa jobb. Då får väl jag säga att i den idrottsmedicinska världen är det här det bästa jobbet, säger Jonas Werner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet