Anders W Jonsson, Centerpartiets förste vice ordförande. Foto: TT

Jonsson (C): Danielsson har brutit löften

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson bekräftar nu att man har vidtagit åtgärder mot Staffan Danielsson. Däremot menar han att det handlar om att Danielsson får mindre insyn i partiets migrationsdiskussioner, snarare än att han utestängs från möten.

– Det handlar inte att om att lägga munkavle på honom vad gäller att delta i gruppens diskussioner men med anledning av att han inte lever upp till de överenskommelser som vi som gjort i riksdagsgruppen, får han inte ta del av den fullständiga informationen, säger Anders W Jonsson till SVT Nyheter Öst.  

Anders W Jonsson vill inte gå in på vilket sätt Staffan Danielsson brutit mot partiets regler. Han säger att det handlar om att Danielsson som ledamot inte följer de överenskommelser som partiet slutit internt och att han inte i förväg deklarerat att han ska göra det.  

– Vi befinner nu i ett oerhört känsligt politiskt läge där vi har en mycket stor utmaning  i Sverige när det gäller migration och integration och där Alliansen och regeringen mycket tätt diskuterar hur vi gemensamt ska hantera den här situationen, säger han.  

Staffan Danielsson menar att uteslutningen innebär att han inte längre är en fullvärdig medlem av Centerpartiets riksdagsgrupp, men det stämmer inte enligt Anders W Jonsson.  

– Han är en fullvärdig ledamot i vår grupp men jag som gruppledare har valt att i ett specifikt läge, i en specifik fråga, klargöra att han inte kommer att ha samma tillgång till den fullständiga informationen.  

Danielsson säger att han är chockad och upprörd över beskedet, har du förståelse för det? 

– Det är en besvikelse även från min sida att Staffan, trots att han i augusti var tydlig med att han skulle följa gruppens spelregler, ändå har valt att frångå det löftet och det kan jag bara beklaga. Jag har varit gruppledare sen 2011 år och jag har inte tidigare ställts inför den här situationen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer