Foto: SVT

Julbelysning – en dyr mysfaktor

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner satsar mer och mer på julbelysning för varje år som går. En utsmyckning som kostar miljoner i underhåll och energi.

Varje vinter lyser städernas gator och torg upp. Utsmyckade träd, fasader och buskage väntas lysa i uppemot tusen timmar för att bidra till julstämning i vintermörkret.

– Det blir kallt och mörkt, då blir energiförbrukningen mycket högre, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

– Julstämning är jätteviktigt, men det finns mycket att göra. Kommunerna bör tänka på vilken ljuskälla man använder och om den verkligen behövs hela tiden. Kanske kan man dra ner på annan belysning under den här tiden, säger Johanna Sandahl.

LED både billigare och energisnålare

För att få ner energiförbrukningen har flera kommuner valt att satsa på LED-ljus.

– LED-belysning är nästan så miljövänligt som det är fysiskt möjligt. Mörker är väl alltid miljövänligare, men om man kollar i ett större perspektiv så är det ingen fara, säger Martijn Kemerink, forskare på ljus- och solceller vid Linköpings Universitet.

– I framtiden tror jag vi kommer att se mer organiska material som är billigare och energisnålare att tillverka och som kanske har bättre färg, säger Martijn Kemerink.

Miljontals kronor

Utöver energikostnaderna så handlar det om miljonbelopp för inköp, uppsättning och underhåll av vinterljuset. Örebro, Södertälje, Stockholm, Eskilstuna, Uppsala, Västerås och Linköping spenderar sammanlagt 15 miljoner kronor på vinterljus i år.

Linköping valde ifjol att genomföra en uppdatering som totalt kostade kommunen 10 miljoner kronor.

– Vi beslutade att ta hela kostnaden på en gång. Det är en engångskostnad som kommer att hålla ett antal år. Man lyfter värdet för Linköpingsborna helt enkelt, säger Lise-Lotte Johansson, stadsträdgårdsmästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.