Parterna sa ja: Ingen strejk i morgon

Uppdaterad
Publicerad
Parterna överens

Vi låter inslag och artiklar på våra sidor ligga kvar som bakgrund till konflikthotet. Men idag antog alltså Kommunal och SKL medlarnas bud. Mer om innehållet i avtalet följer här:

Kommunal: Vi har svarat ja på medlarnas bud

Minst 1700 kr i löneökning under en treårsperiod, en minimering av de obetalda håltimmarna och stora förbättringar av villkoren för visstidsanställda. Det är några av de krav Kommunal fått igenom i avtalet som nu slutits med Sveriges Kommuner och Landsting.

”Stor framgång”

-  Vi ser avtalet som en stor framgång. Vi krävde krontalsökningar för att inte öka lönegapet mellan mans- och kvinnodominerade branscher. Vi begärde 1740 kr och fick 1700 kr, vilket är långt mer än arbetsgivarnas ursprungliga bud på 1500 kr, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.

Håltimmarna minimeras

Kommunal har fått igenom att arbetsgivaren ska eftersträva att arbetstiden är sammanhållen, de delade turerna ska minimeras, vilket innebär att de obetalda håltimmarna kan försvinna, något som är en viktig förbättring för runt 100 000 medlemmar som i dagsläget får sin arbetsdag uppdelad.

Färre visstidsanställda

Vi har också lyckats få igenom eFärre  rad förbättringar för de visstidsanställda. Det kommer att bli lättare för dem att få högre lön och arbetsgivarens möjligheter att ständigt plocka in nya visstidsanställda och att strunta i dem som redan är inne i systemet har begränsats. Dessutom ska ett partsgemensamt arbete påbörjas i syfte att minska andelen visstidsanställda.

Trygghet

-  Vi är glada för att vi fått igenom tydliga förbättringar för visstidsanställda. Det är viktigt för framtidens välfärd att skapa tryggare anställningar, som gör jobben attraktivare, säger Annelie Nordström.

OB höjs

Ersättningarna för arbete på obekväma arbetstider och för beredskaps tjänstgöring har både höjts och förbättrats.

Föräldrapenningtillägget utökas från dagens 150 dagar till 180, dessutom får alla föräldrar rätt att besöka mödravården två gånger på betald arbetstid. Stora steg för jämställdheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer