Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peder Ahlström i Klintehamn blickar ut mot det idag relativt lilla stenupplag som SMA Mineral har i hamnen. Foto: Patrik Widegren /SVT

Nu avgörs kalkbrottsplanerna i Klinte: ”En av de största frågorna någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Idag, fredag, väntas Mark- och miljööverdomstolen komma med sin dom om SMA Minerals kalkbrytning i Klinte på Gotland. Bolaget har ansökt om en kraftig utökning och i samhället Klintehamn väntar vissa med oro på domen.

– Det är historiskt en av de största frågorna någonsin för Klintehamn med närområde, säger Peder Ahlström, boende i Klintehamn som länge följt frågan om kalkbrottsplanerna.

200 tunga transporter genom orten

SMA Mineral har idag två mindre kalkbrott i Klinte. Dessa vill man utöka kraftigt och öka stenbrytningen från 95 000 ton om året till 900 000 ton. I första instans gav domstolen klartecken med förbehållet att SMA Mineral hittade en säker lösning på trafiksituationen. För när maxbrytning pågår så handlar det om 200 tunga fordonstransporter om dygnet till och från hamnen.

Hamnen ett frågetecken

Domen överklagades av flera parter, bland andra Länsstyrelsen på Gotland. Region Gotland valde att inte överklaga domen, något som Peder Ahlström är kritisk till. Särskilt då Region Gotland äger hamnen där kalken ska skeppas ut. Peder har suttit med under domstolsförhandlingarna och skulle bolaget få tillstånd även denna gång så är trafiken och hanteringen i hamnen något som han ser som stora frågetecken.

Se mer i klippet ovan vad utökningen kan komma att innebära för Klinte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet