Foto: SVT

Kalkning av sjöar i Ydre på lördag

Uppdaterad
Publicerad

På lördag den 19 september ska sjöarna Skarparpegöl och Råsasjön kalkas via helikopter under lördagen. 

– Det görs årligen och har pågått under en längre tid för att motverka försurning, säger Oscar Lunnbäck, miljö- och hälsoskyddsinspektör Ydre kommun.

Kommunen går nu ut med information om kalkningen för att invånarna ska vara medvetna om vad som sker.

Ydre

– Vi vill upplysa folk om att det här sker så man är beredd på detta om man vistas vid sjöarna, säger Oscar Lunnbäck.

Sex ton kalk

Totalt kommer sex ton kalk att spridas över de här sjöarna.

– Generellt kalkar man för vattenfauna och livet i sjön. Det finns tillexempel utter i Råsasjön som gärna äter fisk, så indirekt gynnas även uttern när ph-värdet blir högre och bidrar till bättre levnadsstandard för fisken, säger Ingela Tärnåsen, naturavdelningen vattenenheten Jönköpings län.

De fåglar som livnär sig på fisk runt gynnas också av att försurning motverkas.

Råsasjön kalkas vartannat år med tre ton. Medan Skarpapegöl kalkas med tre ton varje år.

– Det rinner inte in lika mycket vatten lika snabbt i Råsasjön, som det gör i Skarparpegöl, därför skiljer sig kalkningsintervallet, säger Ingela Tärnåsen.

Sjökalkning i Östergötland

I Östergötlands län förekommer enbart sjökalkning. 2020 planeras cirka 170 ton kalk att spridas, som mest har 1 300 ton spridits under ett år, på 80-talet.

I länet finns det 29 åtgärdsområden där det förekommer kalkning. Ytterligare 15 åtgärdsområden är vilande och där bedrivs enbart uppföljningar i väntan på att kalkeffekten ska ebba ut med förhoppningsvis bibehållen måluppfyllelse. Totalt inom åtgärdsområdena finns det 50 målsjöar och 11 målvattendrag.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland. Åtgärdsplan 2019-2023 Regional åtgärdsplan för kalkningsverksamheten i Östergötlands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ydre

Mer i ämnet