Foto: Jenny Widell/Tina Enström

Kammarkollegiet: ”Motståndet är monumentalt”

Uppdaterad
Publicerad

De allra flesta vattenkraftverk i Sverige drivs enligt gamla tillstånd – som skrevs i början av 1900-talet. Att anpassa de gamla tillstånden till dagens miljökrav går långsamt. Med dagens takt skulle det ta 800 år.

Döda musslor ligger utspridda på den torra sjöbottnen. Det som var Kalmar läns största sjö har krympt till bara en bråkdel av den ursprungliga ytan. Men trots detta följer de fem kraftbolagsägarna vid sjön ett gammalt tillstånd från 1938 – till punkt och pricka. Tillståndet anger hur högt dammluckorna ska hissas upp vid olika vattennivåer i sjön. Där står till exempel att man ska tappa ut hela 800 liter vatten i sekunden under hela sommaren – även en torr sommar när vattnet i sjön drar sig allt längre ut.

De gamla tillstånden för Sveriges vattenkraftverk är ett problem i hela Sverige. Om bara fem år ska alla Sveriges vattendrag ha god ekologisk status. Men ingen verkar tro att vi kommer att nå dit. Få kraftbolagsägare ansöker frivilligt om att ändra de gamla tillstånden.

Vattenkraften dränerar

Långsamt och dyrt

Även myndigheterna kan ta intitiativ till att ändra gamla vattendomar och det sker också. Men det går långsamt och är dyrt för skattebetalarna. Myndigheterna får själva stå för alla utredningar och åtgärder. Och dessutom betala ersättning till kraftbolagen om de gör förluster på grund av hårdare miljökrav. Det är också svårt att få kraftverksägarna att själva vilja medverka till nya omprövningar.

– I de flesta ärenden så är motståndet monumentalt. Över hela landet. Från Skåne till Norrbotten. Samma typ av motstånd, säger Nils Leine som är advokatsfiskal på Kammarkollegiet där man driver flera av de här processerna.

Motstånd saktar ner processen

Motståndet gör att processerna går ännu långsammare. Med den takt som omprövningar sker i dag skulle det ta mycket lång tid att gå igenom alla gamla vattentillstånd. Enligt beräkningar skulle det ta 800 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet