Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kamp mot RS-virus på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Just nu i influensatider så är det många som drabbas av det så kallade RS-viruset. Viruset som sätter sig i luftvägarna kan vara särskilt farligt för äldre och små barn. I Visby har man, sedan en tid infört restriktioner på lasarettet.

Vecka sju konstaterades 18 nya fall av RS på Visby lasarett. Samtidigt bara ett på Universitetssjukhuset i Linköping och detsamma i Eskilstuna. Just nu verkar Gotland vara särskilt utsatt för viruset.

– Rs-infektioner har en säsong som ungefär stämmer med influensasäsongen. Det är en topp på vintern och sedan så brukar det vara så att det är en topp varannat år, säger Sven Montelius, smittskyddsläkare på Visby lasarett.

Fler antal positiva tester

Enligt en sammanställning från Folkhälsomyndigheten så har storstäderna flest fall, men tar man hänsyn till folkmängden i respektive län, så är antalet fall på ön mycket högre än på andra ställen. Vad det beror på vet man inte.

– Det är först detta året som vi har den här statistiken. Förut har våra prover gått till Stockholm och hamnat i deras statistik. Så det är först nu vi vet hur mycket det är på Gotland. Sedan så vet vi inte om det är fler inlagda, som behöver sjukhusvård, här på Gotland än i resten av landet. Vi ser bara att vi har fler positiva tester, säger Sven Montelius.

Helst inga syskon

Sedan i januari råder restriktioner på lasarettet tills läget har lugnat ner sig.

– Det är när det gäller besök både på BB-avdelningen och barnkliniken. Man ska vara frisk och helst ska det inte vara så mycket barn som besöker syskon, utan friska föräldrar i första hand, säger Sven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer