Foto: TT/Privat

Varmt väder försvårar kampen mot den giftiga växten

Uppdaterad
Publicerad

Den giftiga saften från växten jättelokan kan orsaka svåra skador på huden. I Motala har jättelokan brett ut sig på flera platser och kommunen har i flera år försökt få bukt med den giftiga växten.

Jättelokan är en invasiv art som tränger ut annan växtlighet. Har den väl fått fäste är den mycket svår att bli av med.

– På vissa ställen har vi lyckats men det finns fortfarande stora områden där den fortsätter att breda ut sig, berättar Tilda Lindkvist,kommunekolog.

Bekämpningen har försvårats i och med det varma vädret eftersom det krävs rejäl skyddsutrustning.

– Det har helt enkelt varit för varmt för att arbeta i utrustningen, berättar Erik Sedell som som driver en trädgårdsfirma som anlitas av kommunen.

Saften från växten är giftig och när hud som kommit i kontakt med den utsätts för solljus bildas blåsor, likt vid en brännskada.

Saften från växten kan vid hudkontakt orsaka skador som kan liknas vid en brännskador. Foto: Privat

Ett sätt att bekämpa jättelokan är att klippa ner den. Men detta kräver planlagd, noggrann uppföljning så att inga mogna frön kvarstår och bekämpningen måste pågå oavbrutet under två till tre år innan den sista plantan försvunnit.

I Motala har utrotningsförsöken gjorts genom att jättelokans rot hetvattenbekämpas med hjälp av ett spjut som sticks ner i roten vid bladrosetten vilket gör att plantan dör. Metoden är effektiv och påverkar inte omkringliggande växtlighet. Men även om plantan dör så finns en fröbank kvar i marken som i upp till sju år kan leda till nya växter, så övervakning av platsen krävs.

– Det går att bli av med dem men det tar lång tid och kostar mycket pengar, säger Erik Sedell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.