Foto: SVT

Kampen om gruvbrytning i Norra Kärr fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade gruvdriften vid Vättern måste utredas på nytt. Regeringen har skickat tillbaka ansökan till Bergsstaten för en ny bedömning.

Frågan om att låta det kanadensiska företaget Tasman Metals borra efter sällsynta jordartsmetaller intill Vättern, mellan Ödeshög och Gränna, har pågått länge. När företaget fick tillstånd att borra möttes det av protester.

För två år sedan kedjade ett tiotal aktivister fast sig vid en borrmaskin i den småländska delen av området. Aktivisterna protesterade mot att provborrningen riskerade att förgifta dricksvattentäkten i Vättern.

Tillståndet överklagades till regeringen som godkände planerna. Men så i våras upphävde Högsta förvaltningsdomstolen beslutet i en dom som skakade om hela gruvbranschen eftersom den innebar en ny rättspraxis.

Konsekvenser på närmiljön

Domstolen slog fast att regeringen bara prövat själva gruvområdet och inte vilken påverkan gruvdriften skulle få på närmiljön, bland annat ett Natura 2000-område i närheten. Bolaget hade inte fastslagit var anrikningsverk och avfallsdammar skulle ligga och menade att det ska avgöras senare, något som fram till dess varit praxis. 

När Bergsstaten tidigare har beslutat om tillstånd för gruvor har de bara prövat själva gruvan. Inte påverkan i en större radie kring gruvan. De faktorerna har tagits hänsyn till i miljöprövningen som kommer i ett senare skede.

Men i och med domen från 22 februari förändrades det eftersom domstolen slog fast att detta självklart hänger ihop med tillståndsansökan.  Förra veckan skickade regeringen tillbaka hela ärendet till Berggstaten som är den myndighet som ger tillstånd.

– Vi ska pröva ärendet från första början igen och kommer ta hänsyn till domen i en ny prövning, säger Åsa Persson, bergmästare på Bergsstaten.

Flera gruvor prövas på nytt

Enligt henne kan myndigheten komma att begära kompletteringar från gruvbolagen.

– Men det är inte bestämt än utan det kommer ske ytterligare kommunikation, säger hon.

Förutom gruvan i Norra Kärr kommer även de planerade gruvorna i Viscaria, Kiruna kommun, Kallak, Jokkmokks kommun, och Eva, Arvidsjaurs kommun, att prövas på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.