Foto: TT

Vattenbrist hotar Visby sommaren 2022

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland har nu analyserat dricksvattensituationen de närmsta åren i Visby med omnejd. En varm och torr sommar kan innebära ett svårt vattenår främst under 2022, visar utredningen.

I allra värsta fall, om det blir lite nederbörd, varm sommar och mycket folk kan det under de två aktuella sommarmånaderna 2022 saknas cirka 300 kubikmeter vatten per dygn i Visby med omnejd, skriver Regionen på sin sajt.

Flera orsaker

Den svåra vattensituationen har flera orsaker. De torra och varma somrarna med lite nederbörd i kombination med att varmare väder ökar avdunstningen från vattentäkten markant. Samtidigt byggs det mycket i Visby och flera personer har flyttat in vilket ökar belastningen på vattennätet.

20 procent vatten sparades under juli

Samtidigt uppger kommunen att gotlänningar och besökare är medvetna om situationen och är bra på att spara och hushålla med vattnet. Under juli i fjol sparades 20 procent vatten, jämfört med samma månad tidigare år, skriver regionen på sin sajt.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så snålar du på kranvattnet – 6 tips Foto: Mikael Eriksson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet