Rickard Lundin, särskilda sjukvårdsledningen Östergötland. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Kan bli uppdelning efter ålder även i fas 4-vaccineringen

Publicerad

I dagsläget verkar det som om Region Östergötland kommer igång med vaccineringen i fas 4 sista veckan i maj. Enligt Rickard Lundin i regionens särskilda sjukvårdsledning är de som ska vaccineras så många att en uppdelning av gruppen kan bli aktuell.

– Det är ungefär 200 000 östgötar som ska vaccineras i den gruppen. Den gruppen är så pass stor att vi kan komma att behöva dela upp den på något sätt.

Rickard Lundin berättar mer om detta i klippet ovan.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Fas 4 utgörs av alla över 18 år och i vissa regioner har man redan nu börjat flagga för att det är dags för den kategorin att få sitt vaccin. Både i Stockholm och Örebro funderar regionerna på att börja släppa på fas 4 eftersom man där har många obokade vaccinationstider. I Kalmar öppnade man för 50-59 år under måndagen.

– Den närmaste veckan har vi en god tillgång till vaccin. Nu vaccinerar vi de över 40 år som tillhör någon riskgrupp. Och med hög hastighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet