Foto: SVT

Kanadagässen problem i Motala: ”Det är bajs överallt”

Uppdaterad
Publicerad

På flera av Motalas badstränder arbetar man frenetisk under sommaren för att få undan kanadagässens avföring.

– Vi städar varje morgon men på vissa ställen som till exempel på strandbaden är det omöjligt att få bort allt, säger Mikael Borup som arbetar som vaktmästare och sköter om badplatser i Motala kommun.

Kommunen i Motala ansvarar för tio offentliga badplatser där man klipper gräs, lägger ut bryggor och städar bort kanadagässens avföring.

– De kommer om kvällarna när stränderna blir tomma och så skitar de ner hela natten för att sedan hålla sig borta under dagen, säger Mikael Borup, vaktmästare på Motala kommun.

Motala

Han berättar att på strandbadet i Borensberg är det allra värst. Den stora gräsmattan gör att kanadagässen trivs och där är de tvungna att städa med skyfflar och sopor varje morgon.

– Det är bajs överallt, säger han.

Lägger ut badbryggan senare

Ett lyckat försök i att förhindra nedsmutsningen gjordes under våren på Jerusalemsbadet. Där lade man i badbryggan mycket senare än vanligt och detta resulterade i att kanadagässen har hållit sig borta från både strand och brygga den senaste tiden. Men Mikael berättar också att fåglarna långsamt börjar återvända.

– Varför det funkade vet jag inte, men nu börjar de lite smått att återvända till badplatsen. Men det är inte lika farligt som på andra platser åtminstone, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet