Foto: Fredrik Ahl

Svenska kapsylringar blir proteser i Thailand

Publicerad

Morgan och Veronika Sehlstedt i Boxholm var på semester i Thailand när de blev ombedda att lägga sina kapsylringar i en liten burk. De frågade varför och fick svaret att materialet i ringarna användes för att tillverka arm och benproteser.

Paret fick då idén att börja samla kapsylringar själva. Via sitt företags facebooksida efterlyste dom kapsylringar. Svaren lät inte vänta på sig. Under de två månader som insamlingen pågått har gensvaret varit enormt.

Paret Sehlstedt Foto: Fredrik Ahl
Boxholm

– Man kan inte drömma om att folk skulle engagera sig så mycket. Det är ju hundratusentals ringar säger Morgan Sehlstedt när han mer eller mindre badar bland ringarna. Kapsylringarna har strömmat in från hela Sverige sedan insamlingen startade.

En säck med omkring tiotal kilo kapsyler blev det till slut. I juldagarna har en den lämnats över till organisationen i Bangkok som tar hand om metallen och senare gör proteser och andra hjälpmedel av materialet.

– Till dom som har frågat om det blir insamling även nästa år så har jag redan svarat ja, säger Veronika Sehstedt.

Se mer i videoklippet här ovanför.

Kapsylringar i massor Foto: Fredrik Ahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boxholm

Mer i ämnet