En patient på Karsuddens sjukhus åtalas nu för hot mot flera domstolar, medieföretag och privatpersoner. Mannen har erkänt och åklagaren yrkar nu på att han döms till fortsatt rättspsykiatrisk vård. Foto: SVT

Karsuddenhotare åtalas nu för bombhot mot domstolar och medieföretag

Uppdaterad
Publicerad

I augusti förra året utrymdes SVT Nyheter Östs redaktion efter ett bombhot via mejl. Nu åtalas den Karsuddenpatient som låg bakom bombhotet och som även har hotat domstolar, andra medieföretag och privatpersoner.

– Personen har haft en klar och rak inställning under hela processen: Han har erkänt det här, säger vice chefsåklagare Ola Björstrand.

Både SVT:s och Sveriges Radios redaktioner utrymdes i höstas efter ett bombhot mot SVT Nyheter Öst. Polisen ryckte ut och undersökte byggnaden, men hittade inget.

På liknande sätt har flera andra medieföretag och domstolar mottagit hot från mannen, som är patient på Karsuddens rättspsykiatriska klinik i Katrineholm. Mannen är alltså redan dömd till rättspsykiatrisk vård.

Åtalas för flera fall av hot och falskt larm

Nu åtalas mannen. Det gäller hot mot tjänsteman, olaga hot och falskt larm av normalgraden och falskt larm grovt brott.

– Den här utredningen har pågått sedan i höstas och det har tyvärr tagit lång tid. Det har varit ett större antal brott och det är brott över en större geografisk yta. Så en hel del arbete har gått åt till att samla ihop alla brott och behandla dem i ett sammanhang, säger vice chefsåklagare Ola Björstrand.

Hur ser du på det att han har kunnat utföra de här brotten medan han satt på en rättspsykiatrisk klinik?

– Det är en fråga för vården att svara på, säger vice chefsåklagare Ola Björstrand.

Hoten fick stor påverkan

De bombhot som har riktats mot bland annat SVT och Katrineholms-Kuriren rubriceras inte som hot utan som falskt larm. I SVT:s fall anses brottet vara grovt.

– Alla de här gärningarna får förstås väldigt stora konsekvenser, men brottsbalken sätter upp vissa ramar och det är de jag har följt. I SVT:s fall ska det bedömas som grovt eftersom det riktas mot nyhetsredaktioner med många anställda och har haft en påverkan på deras beredskapsverksamhet, säger Ola Björstrand.

Hör mer om åtalet i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.