Kastade yxa och dödshotade sambo

Uppdaterad
Publicerad

En 55-årig man i Valdemarsviks kommun dömdes i fredags av Norrköpings tingsrätt till åtta månaders fängelse för misshandel och olaga hot. Enligt domen ska han kastat en yxa på sin sambo samt slagit henne i huvudet med kolven på en kolsyrepistol.

Den dömde nekar till brotten, men rätten anser att delar av åtalet är styrkt och att han ska dömas till åtta månaders fängelse.

Den målsägande kvinnan har berättat att hon och mannen varit tillsammans i cirka tio år. De har också ett gemensamt barn. Enligt henne så ska hon blivit misshandlad hela tiden. Hon har också berättat att hon inte fått gå ut och att hon vaktats av en aggressiv hund. Efter att hon polisanmält mannen ska hon ha hotats till livet.

Valdemarsvik

Sadistiska inslag

Tingsrätten anser dock att det endast är den misshandel som skedde 31 januari till 1 februari i år som går att leda i bevis. Man menar att den misshandeln haft ”närmast sadistiska inslag” och att det är uppenbart att ”kvinnan fruktat för sitt liv”.

Den aktuella dagen ringde hon kvinnojouren som i sin tur larmade polis. Den aggressiva hunden låste kvinnan in i köket när polis kom. Något som fått rätten att tvivla på trovärdigheten i delar av den målsägandes berättelse. De anser dock att det är klarlagt att grova hot om att hon ”ska dödas, lemlästas och slängas till hunden som mat” har uttalats.

Rättsläkarintyg styrker

Tre bekanta och släktingar till 55-åringen har hörts som vittnen och de menar att ingen misshandel eller hot förekommit. Tingsrätten sätter däremot inget stort värde på deras berättelser. Tvärtom anser de att rättsläkarintyg styrker misshandeln och att kvinnans berättelse i stort är trovärdig.

Tingsrätten skriver i domen att inget annat straff än fängelse kan komma i fråga. 55-åringen försattes på fri fot efter domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet