En tom kommunfullmäktige. Foto: TT / Mats Andersson

Kinda – en av landets minst jämställda kommuner

Publicerad

Enligt SCB är Kinda kommun en av landets minst jämställda när det gäller kvinnors representation i kommunfullmäktige. 2017 hamnade Kinda i botten – på plats 278 av Sveriges 290 kommuner.

Bara 10 av kommunfullmäktiges 35 ledamöter är kvinnor. Ingen kvinna har ordförandeposten i någon av de politiska nämnderna.

– Vi har för få kvinnor, men det gäller även ungdomar och nysvenskar. Samtidigt måste ju kvinnorna också ställa sig till förfogande, kommenterar Hans Måhagen (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det här ska du ju inte fråga mig, en gammal manlig politiker om.

Ser inga struktuella orsaker

Hans Måhagen håller med om att det är ett bekymmer att det är så få kvinnor i politiken, men ser inte att det skulle finnas några strukturella orsaker.

– Ibland pratas det om härskartekniker, men jag upplever inte alls det i Kinda. Det är möjligt att man kan uppleva det så om man är underrepresenterad, fortsätter Hans Måhagen.

”Man måste titta närmare”

Pia Tingvall var tidigare kommunstyrelsens ordförande och engagerad i Centerpartiet, men hoppade av sitt uppdrag i oktober 2014. Hon har mycket svårt att tro att det skulle vara en slump att det är så få kvinnor.

– Jag tycker inte att man kan säga att det är kvinnornas fel att kvinnorna inte är bättre representerade. Man kan inte komma undan med det. Man måste titta närmare på hur man ska göra det mer jämställt, säger hon.

Sju av nio toppnamn män

När det snart är dags för val igen skulle det kunna bli mer jämställt inom politiken i Kinda. Men efter att ha studerat partiernas valsedlar närmare verkar utsikterna små.

Av de totalt 129 personer som finns listade på valsedlarna för nio olika partier är 47 kvinnor (36 procent). Nästan samtliga valsedlar, sju av nio, har en manlig politiker som toppnamn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Öst

Mer i ämnet