Kinda en av landets minst konsumentvänliga kommuner

Publicerad

Kinda hamnar trea från slutet på den lista över konsumentkommuner som sammanställts av Sveriges konsumenter och Råd och rön. Undersökningen slår bland annat ner på att kommunen inte längre har någon konsumentvägledning. Dessutom genomförs få livsmedelskontroller.

Det är andra året i rad som landets alla 290 kommuner listas utifrån fyra kriterier: om det finns konsumentvägledning, budget- och skuldrådgivning, livsmedelskontroller och hur lätt det går att ta ut kontanter.

Kinda har tre veckors väntetid för budget- och skuldrådgivning – en försämring med en vecka jämfört med förra året. Kommunen placeras som nummer 288 i rankingen. Bara Tingsryd och Grums hamnar längre ned.

– Vi ser publiceringen av granskningen som ett bra verktyg där invånare i hela landet enkelt kan få koll på hur konsumentskyddet ser ut i den egna kommunen – och lätt jämföra hur det står sig mot grannkommunen. Rankningen blottlägger stora skillnader som många inte är medvetna om, säger Daniel Kjellberg, chefredaktör på Råd & Rön

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet