Ljuspaddling på kanalen och Karin Nybrolin, vd för AB Kinda kanal. Foto: Jonathan Josefsson och Kinda kanal.

Kanalen som fick Linköping att växa fyller 150

Uppdaterad
Publicerad

För 150 år sedan blev den åtta mil långa vattenvägen Kinda kanal färdig. Med den kunde råvaror som timmer transporteras in till Linköping. Något som enligt kanalbolaget var avgörande för den industriella tillväxten i staden. Jubileet kommer bland annat märkas under Kristi himmelsfärd då kanaldagar ska firas.

– Tillsammans med andra aktörer kommer vi uppmärksamma kanalområdets fantastiska historia och varför Linköping började växa. Jubileet kommer märkas utmed alla åtta milen och under hela året, men mest under sommaren, säger Karin Nybrolin, vd för AB Kinda kanal.

Insjöhamn

Jordbruksprodukter och timmer är två exempel på varor som fraktats på kanalen.

– Det var, och är, ont om timmer i Linköpings närområde. Kanalen var ett effektivt sätt att transportera detta och i staden byggdes en av landets första insjöhamnar. Bland annat möbelindustri utvecklades.

”Kanalfeber”

Varför kanal och inte järnväg 1871?

– Ur ett europeiskt perspektiv rådde det kanalfeber under den här tiden. Kanaler ansågs som ett väldigt effektiv sätt att frakta gods och den första delen av kanalen grävdes långt tidigare.

– Det är endast en liten del som är grävd. Stora delar av vattenvägen består av sjölandskapet och Stångån.

Kanalen har 15 handmanövrerade slussar och det är samma teknik som 1871. Kinda kanal drivs av Kinda- och Linköpings kommuner samt Region Östergötland.

Foto: Axel Brantemo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinda

Mer i ämnet