Christina Karlsson (Mp) och Hans Måhagen (S). Foto: SVT

Kinda på listan över flest politikeravhopp i landet

Publicerad

Den östgötska kommunen hamnar på sjundeplats bland landets alla kommuner. Totalt har 15 politiker valt att lämna sina uppdrag den senaste perioden.

– Dels känner jag att det inte riktigt var mitt sätt att arbeta, det tar mycket tid och det är väldigt formalistiskt, säger tidigare Kindapolitikern Christina Karlsson (Mp).

Totalt har 15 ledamöter lämnat sina uppdrag i kommunfullmäktige i Kinda under den här perioden. Många av dem som valt att lämna menar att tidsbrist är en av de största orsakerna till avhoppet.

– Det är klart att det inte är bra att folk lämnar sina uppdrag i fullmäktige, utan är man vald och har varit beredd att ta det uppdraget hoppas vi att man ska fullfölja uppdraget under mandatperioden, säger Hans Måhagen (S), ordförande i Kommunstyrelsen i Kinda kommun.

”Vi ska ju representera befolkningen”

Med sina 15 avhopp är Kinda procentuellt den kommun i Östergötland där flest politiker lämnar sin stol i fullmäktige, det placerar kommunen på en sjundeplats i landet.

– Det är inte bra för demokratin att så många väljer att lämna, säger Hans Måhagen.

Christina Karlsson försökte in i det sista att sitta kvar eftersom kvinnor är kraftigt underrepresenterade i politiken i Kinda.

– Vi ska ju representera befolkningen och det gör vi uppenbarligen inte i Kinda kommun med så låg kvinnlig representation och det gör att alla beslut får en ganska ensidig belysning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.