Foto: SVT

Positivt besked för vindkraft vid Kvarsebo

Publicerad

Idag gav Byggnads- och miljöskyddsnämnden i Norrköping sin tillåtelse för att bygga sex vindkraftverk mellan Krokek och Kvarsebo.

Det är ett känsligt naturområde för djur- och fågellivet. På höjderna norr om Bråviken har planerna grusats ett flertal gånger för Ramström Vind AB som vill bygga vindkraftverk väster om Kvarsebo i Kolmården.

Först var det Miljöprövningsdelegationen som sa nej till att bygga tio vindkraftverk. Och det trots att både Norrköpings kommun och länsstyrelsen var positiva till uppförandet.

Efter det överklagade Ramström Vind beslutet men fick åter igen ett nej ifrån Mark- och miljödomstolen.

Planerna från företaget har sedan reducerats ner till sex vindkraftverk. Då räcker det med endast ett bygglov ifrån kommunen.

Och idag tog Byggnads- och miljöskyddsnämnden sitt beslut för vindkraftparken.

– Vi sa idag ok från kommunen till att bygga sex stycken vindkraftssnurror, säger Reider Svedahl (L) , ordförande i Byggnads- och miljöskyddsnämnden i Norrköping.

Varför vill ni ha en vindkraftspark just där?

– Vi tycker att Norrköping ska ha grön energi som kommer härifrån och är miljömässigt hållbar. Vi kan inte förlita oss på att de övriga 289 kommunerna i Sverige ska förse oss med grön el och energi, säger Reider Svedahl (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer