Region Gotland och Migrationsverket har nu skrivit under ett första hyreskontrakt till skyddsbehövande från Ukraina. Foto: Johan Nilsson / TT

Klart med boende för ukrainska flyktingar på Gotland

Publicerad

Region Gotland och Migrationsverket har nu skrivit under ett första hyreskontrakt till skyddsbehövande från Ukraina. Det handlar om 124 boendeplatser som nu görs i ordning i Klintehamn.

Idag finns 174 personer som flytt kriget i Ukraina på Gotland. Många bor i semesteranläggningar som är bokade för turister under den kommande sommaren. Nu får dom en ny mer långsiktig boendelösning.

– Det är glädjande att de människor som flytt från Ukraina och kommit till Gotland nu kan få tillgång till en mer hållbar boende- och livssituation och inte behöver känna oro över att behöva flytta till fastlandet när turistsäsongen närmar sig, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) i ett uttalande.

Regeringen är på gång med ny lagstiftning som ska skapa jämnare fördelning av ukrainska flyktingar mellan landets kommuner. Den väntas träda i kraft den 1 juli i år och då kommer Gotland få ta emot fler flyktingar från Ukraina. Regionen jobbar nu med hur boende för dem ska lösas.

Anläggningen i Klintehamn ska stå klar för inflyttning i början av juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.