Arkitektritning Inre hamnen i Norrköping. Foto: Norrköpings kommun

Klart med nybygget i Norrköpings hamn

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar den första byggetappen av Inre hamnen i Norrköping. Kommunen har valt ut åtta byggherrar som ska utföra exploateringen.

De åtta som valts ut är: Skanska, Hauschild+Siegel Architecture, Slättö Förvaltning, HSB, Hyresbostäder i Norrköping, Henry Ståhl fastigheter, Riksbyggen samt Mannersons Fastighets AB.

– Med Inre hamnen skapar vi en ny upplevelse i Norrköpings innerstad med kanaler, bostadshus, parker, restauranger och kajer. Det är ett spännande projekt som kommer att sätta Norrköping på kartan, säger Kikki Liljeblad (s), stadsplaneringsnämndens ordförande i ett uttalande.

Inre hamnen i Norrköping

Rekordstort intresse

Intresset för att vara med i projektet har varit rekordstort, enligt kommunen. 25 lokala och nationella byggherrar lämnade in anbud.

Inre hamnens första etapp består av 600 bostäder och beräknas stå färdigt 2020.

– Detta kommer att bli en attraktiv boendemiljö som kommer att ge Norrköping stor uppmärksamhet. Vi är otroligt glada att få delta i utvecklingen av hamnområdet, säger Lars Svensson, fastighetschef på Henry Ståhl Fastigheter AB.

Inre hamnen

  • Ett av Norrköpings största stadsutvecklingsprojekt någonsin.
  • Ska stå klart 2028
  • Ska bli en stadsdel med en blandning av bostäder, service- och arbetsplatser samt restauranger.

Källa: Norrköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inre hamnen i Norrköping

Mer i ämnet