Klen påfyllning ger låg grundvattennivå

Publicerad

Förra året drabbades sydöstra Sverige av vattenbrist. I dagsläget ser det inte ut att bli bättre i år då problemet märks i ett större område.

Enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning, är det historiskt låga grundvattennivåer i de sydostliga delarna av landet.  

– I allmänhet är nivåerna mycket under det normala för årstiden. Det ser heller inte ut som vi får den normala påfyllningen, säger Bo Thunholm, som är hydrogeolog och expert på grundvattenmätningar på SGU. 

Lantbrukare kan drabbas

Grundvattnet fylls normalt på under de kalla årstiderna. Men lite nederbörd både i form av regn o snö har lett till onormalt låga nivåer. 

– Utgångsläget är viktigt inför sommaren och det har varit för klen påfyllning. Det ser i dagsläget inte bra ut.  

För att det  inte ska uppstå torka under sommaren skulle det behövas rikligt med nederbörd under april. Sen kan det vara försent. När det blir varmare så avdunstar nederbörden och växterna tar hand om resten. Regnet hinner med andra ord inte ner till grundvattnet. 

– Lantbrukare med stora djurbesättningar tillhör dem som kan drabbas hårt. Det brukar inte vara riktigt lika allvarligt för dem med enbart växtodling. 

Se över brunnar

För dem som har grävda brunnar gäller det att se över dem. Det är viktigt att kontrollera att de inte slammat igen. 

– Det här blir mer påtagligt vid låga nivåer. Det kan se ut som det inte finns något vatten kvar. Och det kan löna sig att kontrollera den befintliga brunnen innan man i panik gräver eller borrar en ny. Man kan dock fördjupa brunnar vid behov men man bör vara försiktig. 

För att borra för djupt kan få andra, tråkiga och dyra konsekvenser:  

– Det finns en risk för att få in saltvatten i brunnen om man borrar för djupt. Och det kan hända i relativt låglänta trakter som Östergötland och Gotland. Vattnet blir oanvändbart och kan förstöra ledningssystem. 

Sämre i Östergötland

Jämfört med förra året ser det enligt Bo Thunholm sämre ut i Östergötland men ”marginellt mindre dåligt ut” på Gotland. 

– På Gotland fick man bra påfyllning under hösten. 

För att åtgärda problemet kortsiktigt bör vi tänka på konsumtionen av vatten. Dessutom krävs det regn. Men inte hur som helst. 

– Det bästa är om det regnar ganska rejält under en vecka. Små skvättar dagligen under hela månaden blir inte tillräckligt bra, och inte om allt kommer på en gång heller.  

På lång sikt tror Bo Thunholm att det kommer återgå till det normala. 

– Det finns egentligen gott om vatten i det här landet. Med rätt planering och rätt dimensionerade brunnar kan vissa problem undvikas.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.