Foto: SVT

Ett åttiotal hyresfastigheter i riskzon för översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings hyresbostäder är först ut i landet med att klimatanpassa sina fastigheter. På grund av klimathotet ligger ett åttiotal hyresfastigheter i riskzonen för översvämningar och värmebölja.

Av fastighetsbolagets cirka 500 fastigheter beräknas ett åttiotal ligga i riskzonen för översvämning och värmebölja. Forskarna har bland annat utgått från ritningar, om det fanns källare och hur mycket asfalt som fanns runtom. I nästa steg pratade man med diverse experter för att identifiera sårbara funktioner i en fastighet, exempelvis elektricitet.

Fastigheterna ska klimatsäkras

– Det är väldigt spritt i hela Norrköping, beroende på om de har haft översvämningshistorik eller är kombinerade avloppssystem eller lågt liggande ställen där byggnaden ligger, har de kommit upp på sårbarhetsanalysen,  säger Willhelm Hardt, säkerhets- och miljöansvarig på Hyresbostäder.

Under den stora nordiska konferensen om klimatanpassning som hålls i Norrköping den här veckan, ska det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder presentera sitt arbete för att klimatsäkra sina fastigheter, för åtgärder ska vidtas.

Se inslaget ovan för att höra vilka åtgärder som ska vidtas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet