Foto: SVT

Klimatförändringen i fokus under stor konferens

Rossby Centre i Norrköping fyller i veckan 20 år. De är internationellt kända för beräkningar av vårt framtida klimat. SMHI firar med en konferens om framtidens utmaningar.

I dagarna två berättar forskare från Rossby Centre, som är en del av SMHI:s forskningsavdelning, om det senaste inom klimat- och jordsystemmodellering och arbetet med klimattjänster. Deras arbete används få flera håll i  världen.

– Vi har tagit fram scenarier för de flesta kontinenter i världen, säger Erik Kjellström, chef på Rossby Centre.

Inom centret, som varit aktivt i 20 år, arbetar drygt 20 medarbetare. Hela forskningsavdelningens drygt 100 medarbetare forskar inom meterologi, hydrologi, oceanografi och klimat.

Medarbetarna har gjort beräkningar för framtida klimat för Sverige, Europa och stora delar av världen. På konferensen deltar utöver forskare också representanter från andra nordiska länder, Naturvårdsverket, länsstyrelsen och andra användare av klimatinformation.

TV: Se inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer