Arkivbild. Foto: Thibault Camus/AP Photo

Klimatklivet delade ut 695 miljoner i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Stöd till biogasproduktion är den sektor i Östergötland som fått mest stöd från Klimatklivet – 381 miljoner kronor. Under 2022 delades 695 miljoner ut i länet till projekt som ska minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.

Åtgärderna har minskat utsläppen av koldioxidekvivalenter med 307 000 ton, enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen. 244 miljoner har gått till avfallsåtgärder och 19 till utbyggnad av publika laddstationer.

Östergötland är det län som har den största utsläppsminskningen från beviljade ansökningar under 2022. Stöd till el- och värmeproduktion från biogas var nytt för 2022 och bidrar också till självförsörjning av el.

Är ett stöd till lokala investeringar som ska bidra till minskning av koldioxidutsläpp och andra gaser som påverkar klimatet. Klivet startade 2015 och hittills har det gett en minskning på 495 000 ton koldioxidekvivalenter i Östergötland. Länsstyrelsen tycker till om ansökningarna och Naturvårdsverket beslutar om stöd.

Stöd ska först och främst gå till de projekt som ger störst varaktig minskning av utsläpp per investerad krona.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet