Den 1 oktober upphör besökförbudet på landets äldreboenden. Foto: Jessica Gow/TT

Kluvna känslor när äldreboenden öppnar – oro för andra våg

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara positiva reaktioner hos de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna i Östgötakommunerna och på Gotland, när nu besöksförbudet hävs på kommunernas äldreboenden. Även om man ser positivt på de äldres möjligheter att återigen få träffa sina nära och kära så finns oron för en andra våg av coronasmitta.

När SVT-nyheter Öst kontaktar de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna i kommunerna så blandas både glädje och oro i deras reaktioner om öpnnade äldreboenden.

– Jag är kluven. Samtidigt som jag är orolig för en andra våg av coronasmitta så är jag också glad för ett de gamla får möjlighet att träffa sina anhöriga igen, det säger Mårten Davidsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Finspång.

– Självklart finns en ökad risk för smittspridning i och med att det blir en större rörlighet med fler personer inne på de särskilda boendena, men med Folkhälsomyndighetens rekommendationer och lokala rutiner så ska besök kunna genomföras på ett säkert sätt, säger Patrizia Bjerkegren, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Motala.

Minskar risken för smitta

Genomgående så är ändå uppfattningen att man gjort och gör vad man kan för att säkra risken för smitta. Personalen har också fått utbildning och lärt sig mycket under pandemins gång.

– Personalen i våra verksamheter har fått relevant utbildning, och arbetssättet är kopplat till utbildningen och utvärderas regelbundet, säger Åsa Carlsson medicinskt ansvarig sjuksköterska i Söderköping.

 – Risken är ju förestås, att vi får in covid-19 i våra boenden, men vi arbetar utifrån basala hygienregler, så jag anser att vår personal har kompetens att vårda Covid-sjuka patienter på våra boenden, säger den medicinskt ansvariga sjuksköterskan på Gotland, säger Mårten Åström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.