Knarklangare döms till fängelse och utvisning

Uppdaterad
Publicerad

En 41-årig man i Valdemarsvik dömdes idag till tre års fängelse för grovt narkotikabrott.

Det var i september som en kurir greps på Stockholms central efter att han anlänt med ett tåg från Malmö. I mannens handbagage fanns plastpåsar med kapslar innehållande en blandning av heroin och kokain, så kallade ”speedballs”.

Varje kapsel var märkt med en kod och en siffra, där koden stod för en viss person och siffran stod för antalet kapslar som den personen skulle ha.

Spårades till Valdemarsvik

Innan dess hade mannen mött upp en annan man vid Resecentrum i Norrköping, där han överlämnat en påse med kapslar.

Via mobilspårning kom polisens misstankar att riktas mot Valdemarsvik och vid en husrannsakan på den nu dömde 41-åringens adress hittades påsar med heroin som blandats med bland annat kokain och narkotikaklassade läkemedel – sammanlagt närmare 140 gram.

Där fanns även tömda kapslar märkta på det tidigare nämnda viset. Också i 41-åringens plånbok hittades narkotika.

Inte första gången

”Eftersom narkotikan som påträffades i köket inte innehåller exakt samma ämnen som påträffades i (41-åringens) plånbok är det tveksamt om all narkotika härrör från samma parti”, skriver Norrköpings tingsrätt i sin bedömning. I stället tyder vissa av de tomma kapslarna på att leverans av narkotika skett även tidigare, menar man.

Utredningen visar också att mannen – trots att han levde på bidrag på drygt 2 000 kronor i månaden – skickat närmare 50 000 kronor till sin fru i hemlandet.

Orsakat dödsfall

I stämningsansökan skriver åklagaren att brottet är att bedöma som grovt då det ”utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning, välorganiserat och internationellt”.

Minimistraffet för grovt narkotikabrott är två års fängelse. Typen av narkotika som det handlar om gör dock att tingsrätten bestämmer 41-åringens påföljd till tre års fängelse, då speedballs medfört ett antal dödsfall i Sverige och utomlands.

Samtidigt utvisas mannen ur landet och förbjuds återvända på tio år.

Förnekar brott

Av Frivårdens yttrande framgår att 41-åringen har ett drogmissbruk, men han är inte dömd sedan tidigare. Mannen förnekar brott och säger sig inte ha haft kännedom om narkotikan.

Försäljningspriset för de droger som anträffades hos mannen uppges vara cirka 150 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer