Foto: SVT

Koalitionen vill höja skatten i Region Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Effektiviseringar räcker inte för att säkra sjukvården menar de styrande partierna i Region Östergötland. Därför föreslås en höjning av regionskatten.

Skattehöjningen presenteras i en debattartikel skriven av Koalition för Östergötland. I koalitionen ingår Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet.

Ska ge 850 miljoner kronor

Om förslaget går igenom kommer regionskatten att höjas med 85 öre från och med 2020, vilket skulle betyda 850 miljoner kronor mer i budgeten. Bakom förslaget ligger att sjukvården förra året hade ett underskott på en halv miljard kronor. Prognoser visar att underskottet kan bli ännu större om inget görs.

I artikeln skriver Koalition för Östergötland att resurserna behöver användas ”smartare och mera effektivt”. Detta kommer dock inte att räcka utan en skattehöjning är nödvändig enligt de styrande partierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.