Foto: TT/Kolmården

Christine Karmfalk vd: ”Kolmården blöder ekonomiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Kolmårdens djurpark har tappat drygt hälften av intäkterna under sommaren, samtidigt som kostnaderna för djur och personal kvarstår.

”Vi är en verksamhet som helt finansieras av våra besökare. Att begränsa antalet gäster i parken får därför mycket allvarliga konsekvenser. Vi går helt enkelt mot en mångmiljonförlust i år”, skriver Christine Karmfalk, vd för Kolmården, i ett brev till dem som har årskort på parken.

Det är en absurd situation, säger Christine Karmfalk till SVT Nyheter Öst, och pekar på det stora besökstrycket samtidigt som parken trots tillstånd valt att begränsa verksamheten.

Norrköping

– Det är en enormt konstig situation. När vi skulle kunna ta in pengar och har tillstånd att göra det samtidigt som vi valt att inte göra det, säger hon.

Drygt 70 tjänster har sagts upp

Var tredje anställd har sagts upp och även om parken har fått hålla öppet har parken själva valt att begränsa antalet platser för att förhindra smittspridning.

– Det handlar om drygt 70 tjänster av 200, säger Christine Karmfalk.

Detta har lett till att Kolmårdens djurpark blöder ekonomiskt, säger parkens vd.

– Vi är uppe i knappt hälften av ett normalt år, när det gäller besöksmängd och ekonomin.

Samtidigt säger hon att djurparken trots allt klarat sig relativt bra.

– Det går mindre dåligt än vad vi trodde i april. Det handlar om att ta ansvar och begränsa antalet platser för att rädda liv, säger Christine Karmfalk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet