Här röntgas Garp Foto: Kolmården

Garp – den första giraffen som röntgats vaken

Uppdaterad
Publicerad

Kolmårdens djurpark ligger i framkant när det kommer till sjukvård för giraffer. De är bland de första i Europa med att ha lyckats röntga en vaken giraff.

Under flera månader har giraffen Garp på Kolmården tränats till att genomgå röntgenundersökningen.

– Att giraffen Garp frivilligt och i vaket tillstånd ställer sig framför röntgenutrustningen möjliggör undersökningar som vi hittills inte kunnat göra på vakna giraffer alls, säger Bim Boijsen, veterinären på Kolmården som utförde undersökningen, i ett pressmeddelande.

Bättre både för djur och personal

Att röntga djuret utan att behöva söva det ökar djurvälfärden och minskar riskerna som sövning av större djur kan medföra. Att söva en giraff kan resultera i olyckor för både personalen och djuret, då fallhöjden för en giraff kan leda till dödsfall eller stora skador.

Det här gör det också enklare att ställa diagnoser.

Att träna djuren till bland annat frivilligt blodprov, medicinering och röntgenundersökning bidrar till en ökad trygghet för både djuren och oss veterinärer och djurvårdare, förklarar Boijsen.

En av de första i Europa

Kolmården hoppas på att dessa röntgenbehandlingar ska kunna bli en fortsatt del av veterinärernas förebyggande vårdprogram för djuren.

Röntgenundersökningen av giraffen Garps käke som nyligen gjordes är den första i Norden och en av de första i Europa. Det var genom modifieringar av giraffernas stallbyggnad, ny röntgenutrustning samt ett nära samarbete mellan djurvårdarna och Kolmårdens veterinärteam, som det hela kunde utföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.