Carl Johan Merner, vd för Marmorbruks AB, berättar om sina planer att öppna gruvan igen. Foto: SVT/ Tobias Holmqvist

Han vill bryta den gröna marmorn från Kolmården

Uppdaterad
Publicerad

Carl Johan Merner vill med hjälp av utländska investerare köpa marken kring dom gamla marmorbrotten i Kolmården för att åter börja bryta den världsberömda gröna stenen igen. Men det finns motstånd eftersom området är ett naturreservat.

I början av nästa vecka kommer en rad olika nämnder i Norrköpings kommun att lämna sina besked om vad man tycker om planerna, men redan nu står det klart att man från flera håll vill stoppa projektet. Inte minst för att man är rädd att friluftsmiljön ska förstöras.

– Vi är ju mitt inne i ett bostadsområden, ska man verkligen bryta marmor här? Jag tycker att det finns ett antal andra marmorbrott som de bör kolla på andra sidan vägen till Kvarsebo, säger Stig Danielsson, engagerad i marmorbruksmuseet.

Norrköping

Carl Johan Merner säger att den fina marmorn finns här?

– Det tål att diskuteras, svarar Stig Danielsson.

Med hjälp av utländska investerare vill man satsa tiotals miljoner på att öppna det gamla marmorbrottet i Kolmården igen.

– Det här är unikt i världen. Det vore roligt att öppna upp det här utan att komma i konflikt med naturen, säger Reidar Svedahl (L) bygg- och miljönämndens ordförande i Norrköpings kommun.

Det finns bland annat en idé om att bygga en personhiss likt den i Sala silvergruva. 

– Tänk att få gå in i banken och få se brytningen. Det vore hur häftigt som helst, säger Carl Johan Merner, vd Marmorbruks AB.

Redan på 1200-talet började man använda Kolmårdsmarmor och den dök så småningom upp i fina palats som trappan i Blå hallen i stadshuset i Stockholm eller fontänerna i Drottningholm.

Men också internationellt som på operan i Paris och Rockefeller center i New York. På 1970-talet lades brytningen ner.

Fakta om Kolmårdsmarmor

  • Marmorbruks AB är ett av Sveriges äldsta företag. Marmorbruket har arbetat med sin Kolmårdsmarmor sedan 1673, då det första privilegiebrevet utfärdades av kung Karl XI.
  • Kolmårdsmarmor är en unik svensk sten med skiftande grön färg och vacker ådring som uppkommit tack vare serpentiner i stenen.
  • På grund av sin ovanliga hårdhet och unika gröna färg blev Kolmårdsmarmor snabbt ett begrepp och populär både som bygg- och smycknings-material såväl i Sverige som utomlands.
  • På 70-talet lades brytningen ner, även om det fortfarande finns ett företag som kommer hit och hämtar lite sten ett par gånger per år.

Källa: marmorbruket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet