Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kömiljarden: Östergötland och Gotland får ta del av prestationsbaserade medel

Publicerad

Fler än 71 procent av patienterna kom i kontakt med specialistvård inom 60 dagar både i Region Gotland och Region Östergötland. Det innebär att regionerna får ta del av de prestationsbundna medlen ur kömiljarden.

– Tillgängligheten till den specialiserade vården blir bättre, säger Fredrik Lennartsson.

Under måndagen publicerade Sveriges kommuner och landsting, SKL, de siffror som ligger till grund för de första utbetalningarna av den nya kömiljarden till regionerna.

2019 års överenskommelse mellan SKL och regeringen tecknades i juni tidigare i år och omfattar totalt 1,61 miljarder kronor, varav 80 procent av medlen är prestationsbundna. För att få ta del av det prestationsbundna stödet behövde regionerna kunna visa att de minskat väntetiderna i den specialiserade vården från hösten förra året till hösten 2019.  Medel betalas även ut till de regioner där minst 71 procent av patienterna kommer i kontakt med den specialiserade vården eller får en operation eller behandling inom 60 dagar.

Minskade väntetider

Enligt SKL har 9 av 21 regioner minskat väntetiderna till första besöket i specialistvården i september 2019 jämfört med förra året. 12 regioner har under samma tid minskat väntetiderna till operation eller behandling.

– Tillgängligheten till den specialiserade vården blir bättre och jag hoppas att vi kan se fortsatta förbättringar under hösten. Fler patienter behöver få tillgång till vård tidigare, samtidigt behöver vi fokusera på de långsiktiga förbättringarna, säger Fredrik Lennartsson, chef för vård- och omsorgsavdelningen på Sveriges Kommuner och Landsting i ett pressmeddelande.

Fler än 71 procent kom i kontakt med specialistvården inom 60 dagar

I sex regioner kom fler än 71 procent av patienterna i kontakt med specialistvården inom 60 dagar, dit hör både Gotland och Östergötland med 80 procent respektive 74 procent.

– Att korta väntetider är en högt prioriterad fråga för alla regioner. Samtidigt uttrycker patienter att tillgänglighet handlar om så mycket mer än väntetider, det kan exempelvis handla om uppföljning, tillgång till information, möjlighet till egenvård eller bemötande. Till nästa år vill vi att kommande överenskommelser tydligare ska ta in sådana perspektiv också, säger Fredrik Lennartsson.

SKL:s statistik hittar du på deras hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.