Rådhuset Norrköping Foto: Axel Brantemo/SVT

Kommunen kan inte kräva att biståndssökare söker boende i andra kommuner

Publicerad

Kammarrätten i Jönköping har kommit fram till att Norrköpings kommun inte kan kräva att den som söker bistånd och har en högre boendekostnad än vad kommunen godkänner måste söka ny bostad i hela länet.

Enligt kammarrätten kan kommunen inte ställa ett sådant krav och domstolen menar att kommunen då frånsäger sig sitt ansvar för sina invånare genom att kräva att biståndssökare ska söka billigare boende utanför kommungränsen för att fortsatt ha rätt till ekonomiskt bistånd.

– Lagstiftningen är tydlig i att insatser från socialtjänsten ska utformas i samförstånd med den enskilde och att bosättningskommunen har det yttersta ansvaret för sina invånare. Då finns det inte utrymme för en kommun att undkomma ansvaret genom att indirekt tvinga en person som bor i kommunen att flytta därifrån, säger kammarrättsrådet Bengt Green i ett pressmeddelande.

Enligt rätten kan socialtjänsten kräva att en biståndssökare ska söka efter ett billigare boende. Men kommunen får inte kräva att biståndssökaren ska söka sig utanför kommungränsen, mot personens vilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet