Visa alla (3)

Kommunen fortsätter granska Marvel Avengers-utställningen

Publicerad

Styrelsen för det kommunala bolaget Upplev Norrköping har givit sin tf vd Göran Lindgren i uppdrag att granska den förlustdrabbade Marvel Avengers-utställningens ekonomi.

– Bolaget måste nu se över samtliga processer och rutiner och säkerställa att de följs så att en motsvarande situation inte kommer att uppstå igen. Arbetet med att granska hela utställningens ekonomi påbörjas omgående, säger Göran Lindgren i ett uttalande.

Bland annat handlar det om att Upplev Norrköping åtog sig att att köpa in merchandise för 100.000 amerikanska dollar, dvs lite mer än 900.000 kronor med dagens växelkurs.

Men leksakerna höll inte tillräckligt god kvalitet och den dåvarande vd:n valde då att göra ett kompletterande inköp från en leverantör, utan att ge någon information till bolagsstyrelsen om detta, enligt Upplev Norrköping.

Leksaker för miljoner

Enligt uppgift från den nye leverantören ingick man ett muntligt avtal om leksaker för cirka 4 miljoner kronor. Och enligt beställningslistor via mejl gjordes det inköp på cirka 1,4 miljoner kronor. Själva leksaksförsäljningen i utställningen visar för närvarande ett underskott på drygt 100.000 kronor.

Just nu pågår förhandlingar med leverantören om vad som ska hända med det kvarvarande lagret ute på Bråvalla.

– Det pågår en process där vi vill sälja. Leksaksleverantören kommer att lägga ut dessa på marknaden för bud, säger Göran Lindgren.

Förlusten beräknas för hela Marvel Avengers-utställningen till cirka 10 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet