Sedan hösten 2017 har en elev i Vadstena kommun haft mycket frånvaro. Nu kan föräldrarna komma att hotas av vite om sammanlagt 10 000 kronor i veckan om barnet inte kommer till skolundervisningen. Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: JESSICA GOW / TT

Kommunen går till domstol – föräldrar kan tvingas betala dyrt för skolfrånvaro

Publicerad

Kultur- och utbildningsnämnden i Vadstena kommun har ansökt hos Förvaltningsrätten i Linköping om att döma ut vite om sammanlagt 10 000 kronor i veckan för föräldrarna till det barn som sedan hösten 2017 haft mycket skolfrånvaro.

Nämnden tog beslutet den 13 maj och den 17 maj skickade kommunen in sin ansökan till domstolen, eftersom eleven inte hade kommit till skolan.

Skolinspektionen har utrett ärendet och kritiserat skolans hantering på flera punkter, bland annat för att man inte utrett orsaken till att barnet inte går till skolan och att man inte kartlagt elevens behov av stöd.

Enligt uppgifter till Skolinspektionens utredning har eleven inte kommit till skolan den här terminen, trots att man försökt nå vårdnadshavaren per mejl, sms och telefon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vadstena

Mer i ämnet