– De flesta kommuner satsar stenhårt på att bli den bästa platsen för barnfamiljer eller pensionärer. Det är jättebra att man tänker på dem, men det är inte de som flyttar, säger professor Charlotta Mellander. Foto: SVT/jenny Widell

Kommuner som vill växa satsar på fel grupper

Uppdaterad
Publicerad

När kommuner försöker locka till sig fler invånare riktar de sig ofta till barnfamiljer och pensionärer – trots att statistiken visar att det nästan enbart är de yngre, mellan 18 och 35 år, som flyttar.

– Det är jättebra att man tänker på de grupperna men det är inte de som flyttar, konstaterar Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi.

Omkring 87 procent Sveriges invånare bor idag i tätort. Urbaniseringen har pågått länge och har nu nått så långt att det är svårt att komma så mycket  längre. 

Det menar Charlotta Mellander som är nationalekonom vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping och som idag föresläste på Folkbildarforum i Linköping.

– Med 87 procent som redan bor i tätort är det ju inte så mycket mer att spela på innan man skulle slå i taket. Och jag tror inte att vi kommer att komma till ett läge där alla människor vill bo i en stad. Vissa kommer fortfarande tycka att det är mycket bättre att bo på landsbygen.

90 procent unga som flyttar

Urbaniseringen har fått många mindre kommuner att lägga mycket kraft på att försöka växa genom att locka nya invånare. Men de lägger ofta fokus på fel målgrupper, menar Charlotta Mellander.

Hon har studerat unga individers flyttmönster eftersom det nästan bara är unga som flyttar och som därmed påverkar befolkningsutvecklingen i landets kommuner. 90 procent av alla som bosätter sig i en annan kommun är mellan 18 och 35 år, visar Charlotta Mellanders forskning. 

– De kommuner som växer, det är de som lyckas attrahera den gruppen. Men de flesta kommuner satsar istället stenhårt på att bli den bästa platsen för barnfamiljer eller pensionärer. Och det är ju jättebra att man tänker på de grupperna, men det är inte de som flyttar, säger hon.

Varför satsar kommunerna på ”fel” grupper? – se intervjun i klippet ovanför

Mer upplysta idag 

Valet av boendeort styr hela vårt liv, konstaterar Charlotta Mellander. Troligtvis har vi aldrig varit så upplysta om olika platser, och vad de har att erbjuda, som idag.

– Vi har femtielva tv-kanaler och Internet och vi har rest jättemycket. Det här tror jag påverkar våra val i mycket högre grad än när jag växte upp på 70-talet, en mil norr om Jönköping i Bankeryd. Jönköping var universums centrum tills jag var 18 år. Men så ser det ju inte ut för mina barn. De har sett mycket mycket mer redan, säger hon. 

Figuren är framtagen i Charlotta Mellander och Lina Bjerkes forskning och visar antalet flyttar som sker över en kommungräns under ett år (stående stapeln) och i vilken ålder flytten gjordes (liggande stapeln). Foto: Charlotta Mellander

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.