Flera asylsökande planerar massflykt till Sverige från Finland, enligt uppgifter till finsk tidning. Foto: TT

Kommunerna där flyktingarna får jobb – mot alla odds

Publicerad

En del kommuner är sämre än förväntat när det gäller att få flyktingar i arbete, andra lyckas mot alla odds. Det visar en undersökning som Sveriges kommuner och landsting, SKL, gjort.

Det är störst chans för flyktingar att få jobb i Stockholmsregionen. Men många stora kommuner är sämre än förväntat på att se till att flyktingar får in en fot på arbetsmarknaden. Det skriver tidningen Dagens Samhälle.

Lokala förutsättningar

Undersökningen gäller flyktingar som kommit till Sverige från början av 1990-talet fram till 2015. SKL har tagit hänsyn till de lokala förutsättningarna.

I klartext handlar det om sådant som ligger utanför kommunens kontroll: arbetslösheten bland svenskfödda i kommunen, hur länge flyktingarna har bott i Sverige och vilken utbildningsnivå de har.

Enligt SKL förklarar de här tre faktorerna cirka 70 procent av skillnaderna i hur många som har arbete. Resten måste ha i så fall ha andra orsaker.

Linköping i botten

Nio av landets största kommuner lyckas sämre än förväntat utifrån sina förutsättningar. I botten ligger Linköping.

-Siffrorna ljuger inte, säger kommunalrådet, Christer Mårdh (L), i Linköping Foto: Stig Kenne/Scanpix

-Siffrorna ljuger inte. Man kan bara konstatera att vi inte presterar som vi borde, säger ansvariga kommunalrådet, Christer Mårdh (L) till Dagens Samhälle.

Bättre än förväntat lyckas Solna.

Kommunstyrelsens ordförande, Peter Granfalk (M), förklarar det med att kommunen ser till att matcha arbetssökande med de jobb som finns. Solna ställer också krav på företagen att anställa i utbyte mot att kommunen tillhandahåller ett bra företagsklimat.

Saknas forskning

Bland de mindre kommuner som lyckas bra finns Härjedalen och Haparanda.

Läs här om Amin i Söderköping som just nu pluggar till undersköterska.

Men enligt forskaren Henrik Emilsson på Malmö högskola saknas ordentlig forskning på vilka åtgärder som egentligen fungerar, skriver Dagens Samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.