Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Pihlajärvi är avdelningschef på Miljökontoret i Linköping. Foto: Arkiv/SVT

Kommuner kan stänga krogar som inte följer pandemiregler

Uppdaterad
Publicerad

Fram till igår tisdag var det smittskyddsläkaren inom Region Östergötland som bestämde om en krog följde pandemireglerna eller inte. De hade också befogenhet att stänga de restauranger som inte följde de uppsatta reglerna.

Från och med idag onsdag är det kommunernas ansvar. I Linköping tror man på en snabbare handläggningstid.

– I kommunen hanterar vi frågor som är liknande de här så det finns en annan vana jämfört med smittskyddsläkarna, som dessutom i dessa tider har mycket mer de ska göra, säger Maria Pihlajärvi, avdelningschef på Miljökontoret i Linköping.

Inte fler stängningar

Maria Pihlajärvi tror inte att det blir flera krogar som stängs nu när kommunen har ansvaret att kontrollera att reglerna efterlevs.

– Det tror jag inte. Vi har jobbat så pass länge med den här frågan vad gäller dialog med våra företag i kommunen att vi känner oss trygga med att alla förstår hur viktigt det är att reglerna följs, säger Maria Pihlajärvi och tillägger att ansvaret att reglementet följs är allas ansvar.

Se och hör Maria Pihlajärvi i videoklippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer