Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Pettersson, yttre befäl hos räddningstjänsten på Gotland och Lars Berzell från MSB. Foto: SVT

Kommunikationen vid skogsbränder förbättras

Uppdaterad
Publicerad

För att höja beredskapen för sommarens eventuella bränder besöker MSB räddningstjänster runt om i landet.

Vid en större skogsbrand där räddningstjänster från olika kommuner hjälps åt är kommunikation mellan enheterna väldigt viktig. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är nu ute i landet och informerar om hur man bäst använder kommunikationssystem Rakel. För det har visat sig att det finns vissa saker man kan bli bättre på.

– Det kan till exempel yttra sig som att man har varierande utrustning. Det skiljer en hel del i vad man har för kapacitet och räckvidd, det har vi tittat på, säger Lars Berzell, kundansvarig för Rakel och ledningssystem hos MSB som äger Rakel-nätet. 

Hjälp från utlandet

Efter de många och omfattande skogsbränderna i landet förra sommaren har MSB också förstärkt beredskapen för att kunna ta hjälp från utlandet.

– Det kan ju komma in externa räddningsenheter, i fjol hade vi exempel på utländska aktörer. Så vi har bland annat tagit fram en pool med material, till exempel Rakel-terminaler som vi kan låna ut, säger Lars Berzell.

Vad är Rakel?

Visa

Rakel är ett kommunikationssystem för trygg och säker kommunikation mellan medarbetare inom samhällsviktiga verksamheter. Systemet har en unikt hög driftsäkerhet, täckning i hela Sverige och används av cirka 550 organisationer.

källa: Myndigheten för samhällsskydd och bredskap, MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet