Mons Kallentoft/arkiv Foto: SVT

Kommunstöd till Kallentofts tv-serie stoppas av domstol

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Linköping slår fast att Linköpings kommuns stöd på 3,7 miljoner kronor till filmatiseringen av Mons Kallentofts kriminalböcker strider mot lagen.

Det är advokat Gustav Sandberg som överklagat kommunstyrelsens beslut som togs den 18 april i år. Han tycker att man istället ska satsa pengarna på barn och ungdomar inom kommunen. Han är nöjd och glad över domen, som till och med var väntad.

– Ja, det var den. Enligt min bedömning lutade det åt det här, men man kan ju inte veta, säger han till SVT Nyheter Öst.

Gustav Sandberg Foto: Advokatfirman Glimstedt

TV-serien är ett samarbete med TV4 och Cmore. Gustav Sandberg skriver i överklagandet:

”Att spela in en kriminalfilm är inte en kommunal angelägenhet och faller därmed utanför den kommunala kompetensen.”

– Jag tycker att skattebetalarnas pengar ska gå till kommuninvånarna istället för ett vinstdrivande företag i Stockholm. Då tänker jag särskilt på barn och ungdomar, säger Gustav Sandberg.

”Bra investerade medel”

På Linköpings kommun har juristerna inte hunnit lusläsa domen ännu, men hos kommunstyrelsens ordförande går det att spåra en viss besvikelse.

Kommunalrådet Kristina Edlund (S) Foto: SVT

Vet ni redan nu om ni kommer att överklaga eller inte?

– Nej, det är faktiskt för tidigt att säga utan jag vill verkligen att våra jurister ska få läsa och analysera domen, säger Kristina Edlund (S).

”Beslutet ska därför upphävas”

Domstolen går alltså på Gustav Sandbergs linje och skriver i domen:

”Förvaltningsrätten anser sammantaget att kommunens stöd får anses utgöra ett individuellt riktat stöd till aktuellt filmbolag. Några synnerliga skäl som medför att stödet ändå ska få lämnas har inte visats föreligga. Kommunen har alltså överskridit sin befogenhet genom det överklagade beslutet. Beslutet ska därför upphävas.”

– Nu hoppas jag att man tar de här pengarna och satsar på ungdomsidrott istället för att de ska gå till ett Stockholmsföretag, säger Sandberg till SVT.

Nu har Linköpings kommun tre veckor på sig att överklaga domen.

Se hela inslaget i SVT PLAY

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.