Arkivbild. Foto: SVT

Konkurrensverket lägger ner ärendet om Boxholms mejeri

Publicerad

Konkurrensverket har beslutat att lägga ner utredningen kring den konkurrensklausul som skrevs i köpekontraktet när Arla sålde och Boxholms kommun köpte ortens mejeri 2020. Kommunen sålde sedan vidare fastigheten till Glada bonden.

Det var för snart ett år sedan som flera privatpersoner mejlade Konkurrensverket och menade att de borde utreda om klausulen är laglig.

Klausulen handlar i korta drag om att ingen konkurrerande verksamhet ska få ske på fastigheten de närmaste fem åren (från 2020). Konkurrensverket skriver i sitt beslut att snedvridning och begränsningar strider mot konkurrenslagen. Men de skriver också den här typen av klausuler i köpeavtal inte är ovanliga.

Den här sticker dock ut genom att vara riktad mot köparen och inte säljaren samt att den gäller i fem år mot sedvanliga två till tre. När verket gått igenom sina prioriteringar kommer de dock fram till att ”det för närvarande inte finns tillräckliga indikationer på ett allvarligt konkurrensproblem som skadar konkurrensen och konsumenterna”.

Myndigheten anser dessutom att klausulen inte ”skulle vara gällande på så sätt att den skulle förhindra att mejeriverksamhet kan bedrivas på Boxholms mejeri”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet