Anissa Mohammed Hassan, utvecklingsledare vid länsstyrelsen, berättar mer i klippet om ”könsstympningspasset” som har tagits fram för att förebygga ingreppen. Foto: Noella Johansson/TT//SVT

Pass mot könsstympning ska förhindra ingreppen

Uppdaterad
Publicerad

38 000 flickor och kvinnor i Sverige kan vara könsstympade, enligt Socialstyrelsen. Nu ska nya metoder förhindra de olagliga ingreppen.

Länsstyrelsen har tillsammans med Region Östergötland tagit fram ett så kallat ”könsstympningspass”, som visar dess konsekvenser och att handlingen kan leda till ett fängelsestraff.

– Det är ett verktyg som man kan använda i förebyggande syfte. Vi har gjort den i 13 olika språk och kan då även vara förebyggande för könsstympning i utlandet, säger Maha Eichoue, utvecklingsledare på länsstyrelsen.

Förutom passet har man också tagit fram informationsmaterial och  ett vårdprocessprogram med riktlinjer för sjukvården.

Viktig information till utsatta

I Sverige har Socialstyrelsen tagit fram siffror som visar att omkring 19 000 flickor och kvinnor under 18 år ligger i riskzonen för en könsstympning i framtiden.

– Det här materialet som nu är framtaget är väldigt viktigt. För de som redan är utsatta vet då exakt hur och var de kan vända sig för att få hjälp, säger Anissa Mohammed Hassan, utvecklingsledare vid länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.