Östgötakonst åt alla

Uppdaterad
Publicerad

Konstverk av 23 olika östgötakonstnärer ställs den här veckan ut i Folkets Hus i Boxholm. Och när utställningen är över ska verken spridas ut i hela landet.

– Det finns ett stort behov av samtidskonst. Vårt syfte är både att synliggöra konsten och att se till så att människor ska ha möjlighet att se riktigt bra konst. Att det sker i ett Folkets Hus eller i en bygdegård gör kanske att tröskeln inte är lika hög för att bara gå in och titta, säger Paula Hoffman.

Konst åt alla

Hon är konstansvarig på Folkets Hus och Parker och har varit med och hängt utställningen som arrangeras i Folkets Hus i Boxholm..

Utställningen är en del av projektet Konst åt alla, en satsning som handlar om att erbjuda konst åt människor i deras närmiljö.

Projektet drivs tillsammans mellan Folkets Hus och Parker, Bygdegårdarnas riksförbund och Riksföreningen Våra Gårdar, som har ett statligt anslag för inköp av konst  av yrkesverksamma konstnärer i Sverige. Den konst de köper in ska placeras i de samlingslokaler som finns runt om i landet

Köpt upp hälften av utställningen

Tillsammans med Anton Hjärtmyr från Riksföreningen Våra Gårdar och Stefan Löfgren från Bygdegårdarnas riksförbund, har Paula Hoffman valt ut vilka konstverk de ska köpa in till föreningslokalerna i landet.

– Vi har handlat för 150 000 kronor vilket är ungefär hälften av konstverken i den här utställningen, säger hon.

Konst för alla anordnas tre gånger om året på olika platser i landet men i Östergötland är det tio år sedan sist.

Konstnären själv måste välja

De inbjudna konstnärerna har själva fått välja ut tre verk var som ska vara med i utställningen innan de sprids vidare ut i landet.

– Det var inte så lätt. Men det går inte att hålla på att fundera så mycket. Man får ta tre stycken som man kan stå för och som man tycker om, säger My Eriksson som är en av konstnärerna som medverkar.

Bra bilder på oväntade ställen

– Jag bor i en liten by som heter Boet och där har vi en samlingslokal. Man har sett att det hänger målningar där och tänkt ”hur hamnade de där?” men nu börjar jag förstå det. Det är kul att hitta bra bilder på ställen där man kanske inte förväntar sig det. Det är ett viktigt uppdrag de har att sprida konsten, säger Olle Schmidt som också deltar i utställningen.

Men några av de östgötska verken blir kvar på hemmaplan. Morgan Johansson från Väderstad deltar i utställningen med tre akvarellmålningar, varav en även i fortsättningen kommer att kunna skådas på Folkets Hus i Boxholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer