Det nya Studenthuset på Linköpings universitet pryddes med ett blått band när det var nybyggt. Det aktuella konstverket finns inne i husets entré. Foto: Jeppe Gustafsson/arkivbild

Konst till LiU upphandlat på fel sätt

Uppdaterad
Publicerad

När ett stort textilt konstverk köptes in till Linköpings universitet så gick upphandlingen inte rätt till. Nu kräver Konkurrensverket att Statens konstråd betalar över 100 000 kronor i böter.

När det nya Studenthuset byggdes på Linköpings universitet ville man köpa in en textil ridå till husets stora entré. Statens konstråd var med i en samrådsgrupp för inköpet och efter att en kravspecifikation togs fram så valdes sex konstnärer ut. En av konstnärerna fick sedan uppdraget att skapa konstverket, men utan att uppdraget annonserades enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU. En av konstnärerna ville ha klarlagt om detta var tillåtet och överklagade till Förvaltningsrätten i Stockholm.

Fler konstnärer borde ha fått chansen

Förvaltningsrätten konstaterade i en dom att kravspecifikationen var så allmänt hållen att uppdraget borde ha annonserats ut så att fler konstnärer kunde haft en chans att erbjuda ett verk. Statens konstråd menar att bara just den konstnär, som fick uppdraget, kunde leverera vad som önskades. Därför hade Statens konstråd valt att göra en så kallad direktupphandling.

Följde inte domen

Konkurrensverket fick veta att Statens konstråd inte följt domen från Förvaltningsrätten och valde att ta upp ärendet. Nu begär Konkurrensverket att Statens konstråd ska betala 105 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift. En försvårande omständighet är att Statens konstråd inte har följt Förvaltningsrättens dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer